Посещение на Словения – Централен пазар на Любляна

Ярка фасада на апартаменти или кондо сграда на Miklosiceva St., Ljubljana.

Почти можех да помириша слънчевата светлина в чистия сутрешен въздух на Любляна, смесен с аромата на хляб, изпечен във външна фурна на квадрат Vodnikov TRG. Като добавим към този Potpourri, дойде парфюмът от свежи цветя, ароматът на тамянните свещи, познатите аромати на плодове и щастливите пламъци на продавачите на улични сергии, които продават различните си стоки.

Главен площад Любляна.

При проверка на Словения, централният пазар на Любляна е задължителен. Тази оживена площадка, разположена точно пред катедралата “Св. Николай”, е дом на централния пазар на Любляна (Osrednja Trïnica) шест дни в седмицата от шест ч. До късно следобед. В неделя се превръща в антикварен пазар. И ежедневно уличните музиканти, жонгльори или танцьори забавляват обществеността за съвети. Макар да не е толкова претъпкан, колкото в пред-пандемичните дни (вероятно засега добро нещо), той все още е в основата на градския живот на Сладката Словения.

Трубариева Лейн, близо до реката, Любляна.

Изпълнител на улица Ljubljana.

Освен че просто е забавен, пазарът може да ви разкаже много за местната култура – какви занаяти се правят, модни идеи, какви жилища на града обичат да ядат, както и специални народни предмети. Цените, както при всички неща в Словения, са половината от тези на много от Западна Европа. Въпреки това, всеки индивид с малко умение все още може да се преодолее разходите.

Много от най -популярните пазарни артикули – държачи за стъклени свещи, вази, ароматизирани свещи, цветни букети и фантастични венци – имат религиозни връзки. но коя религия не беше ясно веднага.

Ljubljana Street Market.

Пазар на цветя, Любляна.

“Имаме толкова много влияния в историята”, каза ми един ханджия. „Легендата казва, че сме били основани от гръцкия герой Джейсън и неговите аргонавти. Няколко римски армии минаха тук, преминавайки на север. След това дойдоха хуните и турците, а през 13 век бяхме погълнати от Хабсбургската империя. През 1933 г. бяхме част от Италия и днес сме независими! “

Именно Хабсбургите построиха и възстановиха замъка, който се издига над града, но местният архитект Джоуз Плеяк създаде страхотните пазарни зали на Ривърсайд през 40 -те години.

Костюмиран рицар в замъка Любляна.

Костюмирана фигура в замъка Любляна.

Този дълъг колонаден комплекс с изглед към река Любляника дава на централния пазар както на закрито, така и на открито. Големите интериорни стаи са най -вече за месо, риба и сирене. Отвън е мястото, където се продават много по-приятно ухаещи предмети и остатъчни стоки.

„Не винаги беше толкова приятно ухаещо“, информира ме един от почиващите водачи. „През Средновековието реката също беше канализация. Ако един хлебар, Бъч, Р или друг търговец беше хванат да изневерява на обществеността, той беше поставен в кошница и се заби в тази нечиста река! Нищо от това сега, разбира се. ”

Интериор на Столника (катедрала), Любляна.

С толкова много културни и езикови влияния в Словения, не е чудно, че дървените дъски за истории станаха популярни. Соня, която продава съвременни репродукции на тези предмети в павилиона си, обясни: „Много хора не са грамотни в далечното минало, така че историческите дъски със снимки, служещи като вид книга.“

Други необичайни местни предмети са селски гребла и метли в стил Хари Потър, изработени от дърво и слама. Сред плодовете и зеленчуците много странни кратуни и мелони хващат окото.

Някои селскостопански народни стойки на ъгли или мостове, продаващи продукция, която сами са избрали, като дивите гъби са най -често бартерираният предмет. И къде би било централноевропейско готвене без зелено и червено * Paprika * (тънки чушки), продадени в изобилие тук?

Друго нещо отличава този пазар от много други, които съм посетил. Всички ястреби са толкова учтиви! Те никога не ви крещят, за да купите, а по -скоро да изчакате да започнете да проявявате интерес. Един от тях ми обясни: „С толкова много завоеватели в нашата история сме научили търпение.“

Интересувате ли се да прочетете много повече за Словения? Прочетете втора част от тази история, проверявайки Източна Европа: Словения, Скофя.

За много повече информация за Ljubljana посетете www.slovenia.info. ЗАБЕЛЕЖКА: Делата на Covid-19 в Словения спаднаха драстично през юни 2021 г. до ниски нива от само 20 или повече случаи на ден. Много наскоро, с варианта Delta, който се повиши до над 100 на ден, но все пак ниско от национално население, което е малко над 2 милиона. Страната се популяризира като „зелен и безопасен оазис“.

Джоузеф Либерман е прекарал последните 20 плюс години, проверявайки 58 държави на 6 континента. Свържете се с него на gone2oregon@yahoo.com.

Селска Сора Ривърсайд, Любляна.

Мост към площад „Пречарен“, Любляна.

Свързани

Посещение на Източна Европа: Словения, Скофджа Локате причудлив каменна мост, който води в хилядогодишния град Скофя Лока, може да не изглежда като оръжие за убийство, но според моя словенскиПриятел, Адриджана, всичко това е това и още. Адрияна от близката Любляна има тенденция да бъде драматична, но имайки предвид, че е завършила с степен …
24 август 2021 г. в „Европа“

Централен Орегон: Държавният парк Cove Palisades Държавният парк Cove Palisades е популярна дестинация за къмпинг и лодки в района на Централния Орегон в високия пустиня. Около река Dechutes и придатъци на река Crooked на езерото Били Чинук, езеро от 4000 акра, образувано от изграждането на язовира Кръг Butte през 1964 г., държавата Cove Palisades …
25 юни 2016 г. „Орегон“

Най -евтините места за пътуване всеки месец на годината веднъж месечно пътуването звучи като мечта за много хора. Дори тези с гъвкави графици могат да ви бъдат трудно да сте далеч от дома. Но аз за един бих искал да бъда! Не мисля, че мога да се люлея, че почиваме тази година, но ако можех, …
25 януари 2021 г. в „Планиране на пътуването“

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Безкрайно лято: Див Дюнс Курорт
Next post Справедливите семейни дейности в Роузбург, Орегон