Три дни в Доломитите: Adventurous Kate Catsaway South Tyrol

съдържа партньорски връзки. Ако направите покупка с тези връзки, ще направя компенсация без допълнителни разходи за вас. Благодаря!

Споделете в Twitter
Споделям във Фейсбук
Споделете на Pinterest
Споделете по имейл

Ако четете този сайт от няколко години или така, може би сте забелязали, че често съм споменавал South Tyrol, както и доломитите като цел за пътуване. Дълги години копнея да проверя тази прекрасна част от Североизточна Италия, но това не беше част от моята Италия пътува доскоро.

За нашето триседмично пътуване до Северна Италия, Кайлин, както и реших да прекарам няколко дни в доломитите. Ще се отправим към онези великолепни планини за бягство през лятото с отлично туризъм, както и невероятна храна.

Бяхме поканени като гости да прекараме няколко дни в Ciasa Salares, разкошен курорт в магазина в района на Алта Бадия на Доломитите. Да останеш там ни при условие, че ни получи достъп, за да проверим целия великолепен регион.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Три седмици в Северна Италия: маршрут

Всичко за Alto Adige (South Tyrol)

Повечето от доломитите се съдържат в района на Алто Адиж в Италия, въпреки че се разливат в съседно Трентино, както и в Венето. Alto Adige също се разбира като South Tyrol, както и откривам, че това е регионът, който е най -различен от останалата част на Италия.

Влезте в Alto Adige, както и ще се закълнете, че сте в Австрия или Швейцария. Всичко това са извисяващи се планини, подвижни хълмове, както и шоколадови кутии села. Точно как това все още може да бъде Италия?!

Бяхме прекарали последните няколко дни в Трентино, както и технически административният регион е Trentino-Alto Adige-обаче, когато стъпите в Alto Adige, каквото и да се промени. Всички имена на местоположението изведнъж са както на италиански, така и на немски. Болзано, най -големият град в региона, се равнява на Бозен; Брикон става Бриксен; La Vila също се разбира като строг (не разбирайте как точно са се запазили, запазвайки това).

Въпреки това, регионалният език в доломитите не е нито италиански, нито немски – това е Ладин. Силно свързан с швейцарските диалекти, произтичащи от романтичните езици, днес се говори от приблизително 20 000 души. Както и всеки от четирите долини има свой акцент, както и диалект!

Чувства се и по -хубаво – общественият транспорт е в много по -добро състояние; Улиците изглеждат по -подредени. Той има малко по -малко италиански хаос, както и малко повече от германската организация. Още от времето, когато пристигнете, ще видите немски домакинства с деца, всички яздещи на планински велосипеди заедно!

Но това, което най -много отличава Алто Адидж, е неговите планини – доломитите достигат до назъбени, остри върхове, които придават на увредени зъби или обрасли надгробни паметници. Можете да ги потвърдите навсякъде.

Всъщност самите доломити са обект на световното наследство на ЮНЕСКО, тъй като са толкова геологично уникални в сравнение с други планински вериги. Те са съставени от уникални варовикови образувания, имат необичайна вертикална структура, както и са известни с промяна на цвета с времето на деня. Погледнете през прозореца, както и точно същите планини може да изглеждат сиви, сини, лилави или дори розови в зависимост от часа!

Планините са това, което прави този регион известен – както и това, което привлича туристите. Хората идват да вървят по планините през лятното време, както и да ги скитат през зимата. Via Ferrata, ужасяващ вид на скално изкачване по закрепени маршрути, наистина е изобретен в Alto Adige. Той започна като метод за получаване на доставки на войници по време на Първата световна война, както и сега това е един от най -известните спортове за опит в Северна Италия.

До това пътуване винаги вярвах, че Сицилия е най -различната част от Италия – вярвах, че разбирам добре Италия, но Сицилия ме чука настрани. Изведнъж езикът беше различен, хората бяха различни, пътищата се свиха по размер. Все пак Италия изглеждаше много по -скоро като останалата част от Италия, отколкото Алто Адидж!

Отседнали в Ciasa Salares в Доломитите

Имам добър приятел, който работи с много имоти от висок клас-както и докато тя ги харесва всички, от месеци тя ми бълнува за Ciasa Salares повече от всеки тип друг хотел. Така че това пътуване се създаваше дълго време – щом имах възможност да отида в Италия за няколко седмици, аз се обърнах към нея, тя ме свърза, както и жилищната собственост, която ми предлагаше, както и Кайлин Престой на три нощувки.

Ciasa Salares е семеен курорт, който се отвори през 1964 г. Днес той е имал от семейство Wieser: Стефан, както и от Уилма, както и техния син Ян Клеменс, жител на вино (и работник по гостоприемство от четвърто поколение). Всяка година, година на година, те подобряват курорта по някакъв начин. В момента те наистина намаляват броя на пространствата от 47 на 42, но ги правят по-висок.

Декорът в Ciasa Salares смесва традиционните стилове на Ladin със съвременни щрихи-вярвайтеЕд дървени рокли заедно със сивите съвременни столове от средата на века. Продължава в спалните. Нашата имаше лека дървена ламперия на всяка стена, както и съвременни сиви мебели, включително диван с шезлонг, върху който може да се разтегнете.

Повечето имоти, които се опитват да смесват тези два изключително различни стила, не могат да го издърпат – обаче, както и тук, както и изключително добре.

Но има метод повече от просто курорта. Първо, има прост достъп до печалба до ски, както и сноуборд през зимата. Близкият живот се свързва с мрежата на Доломити Суперски, най-големият ски регион в света.

След това отново не съм скиор – аз съм туристически. Същите същите планини, които можете да карате ски, са също толкова големи за ходене през лятото – както и според мен, гледките са още по -добри. както и имате прост достъп до печалба в целия регион.

Смешно е точно колко различни са сезоните. През зимата те получават туристи от Италия (35%), след това Великобритания (25%), след това Франция, Германия, както и Белгия, с нови контингенти от Азия, както и от Южна Америка, докато през лятото получават 50%от 50% Италиански туристи, спазвани от американците.

Туризъм в доломитите

Туризмът беше единственото нещо, което исках да изпълня в доломитите. Не е нужно да ходите далеч, за да откриете планински пътеки, както и в моя случай, той започна точно от другата страна на улицата, което ме води на разходка нагоре по зрелищна планина.

Собственикът на Ciasa Salares Стефан Уизер ме покани на поход в близкия регион. Бях малко нервен, спомняйки си точно колко бях изтощен, когато ходя на надморска височина във Вейл, Колорадо, но нямах страхове. Това беше по -малко за туризъм до степен на изтощение, както и повече за туризъм, за да направите прекрасни снимки.

В целия пейзаж ще видите планински колиби по планините. Някои хора ги използват за съхранение на лятното време за съхраняване на храна, както и за консумативи, докато карате ски. Ciasa Salares има един от тях, където те сложиха пикници!

И ето лудата част – кълна се, че доломитите ни излекуваха. Кайлин, както и аз се показах директно от семинара на Траверс в Трентино, където късните нощи, както и много социализиране, както и не достатъчен сън ни бяха оставили с „грип след конференцията“.

Показах се с толкова пълнен нос, че не можах да опитам нищо първата вечер (главоболие в кулинарен курорт!). Кайлин изпитваше проблеми със стомаха. За щастие може да миризма, както и да вкуся още веднъж до следващата сутрин, както и Кайлин също започнаха да се чувстват много по -добре.

Беше ли свежият планински въздух? Регионалната кухня? Наистина излизане навън, както и туризъм, вместо да седите зад компютър по цял ден? кой знае?

Но след три дни в доломитите, и двамата се чувствахме милион пъти по -добре. След това отидохме в езерото Комо, както и получихме много по -лошо. (Звучи ми като доказателство!)

Какво да ядем в доломитите

Нямах големи очаквания, когато стана дума за храна, както и вино в доломитите, но бях взривен от това колко точно беше каквото и да е! Първо, не очаквайте храната в доломитите да бъде нещо подобно на това, което получавате някъде другаде в Италия – не идвайте точно тук, търсейки Insalata Caprese.

Храната точно тук е достатъчна достатъчна, за да ви държи заредени с енергия, докато се изкачвате през тези планини през целия ден. Може да се насладите на pressknödel, кнедли за хляб със сирене, сервирани върху остра зелева салата.

Може да имате папардел, покрит с гъби – включително Chanterelles, едно от предпочитаните от мен неща, които да ям в света. Ловът на гъби е изключително виден в Alto Adige, но вие изисквате разрешение, както и сте ограничени точно колко можете да съберете.

Може да имате Speck, сервиран с пържен хляб, както и планинска козела наденица. Първо, наденицата на планинската козе – тя е вкусна, но разбирайте, че обикновено няма достатъчно планинска коза в доставката, която да произвежда цяла наденица. Вместо това той обикновено се смесва със свинско месо. (Знайте, че ако някой, с когото пътувате, избягва свинско месо.)

Но нека поговорим за този пепел. Speck обикновено се нарича бекон, особено в германските части на света, но в доломитите, Speck е най -нежният, най -перонен прошуто, който можете да предвидите – само с ясно опушен аромат, който няма да откриете в Парма или Сан Даниеле .

Имах петна на почти всяко хранене в доломитите, както и се чудех на него всеки път. Това е едно от отличните меса на света.

Но кулинарният акцент на моето време в Доломитите беше дегустация на вино, както и вечеря, която имахме във винарската изба Ciasa Salares. Клеменс, резидентът вино в ранните си двадесет години, ни предостави едно от най -добрите ястия от цялото ми време в Италия.

Винената изба на Ciasa Salares е къща за огромни 26 000 бутилки вино. Те въртят над 14 000 всяка година. Най -малко 10 000 са обърнати през зимата. Тези числа са безумни!

(Може би се чудите каква е най -скъпата бутилка – струва 12 000 EUR (13 500 долара). Те hАве три бутилки, както и са предложили две от тях. Лично аз съм под въпрос типа човек, който харчи 12 000 EUR за бутилка вино, но това съм само аз …)

Вярвах, че ще се съсредоточим само върху регионалните вина, но Клеменс толкова много харесва вино, той не можеше да издържи да сподели любимите си от цяла Италия. Харесвам виното, но не мога да говоря за това изключително ефективно-но имахме толкова много интересни вина от Италия от цяла Италия. Включително един от Veneto, наречен Insolente – Е, това не се равнява на нищо хубаво!

Както можете да си представите, има и „стая за сирене“ надолу и в винарската изба, пълна с гигантски парчета вкуса.

А на програмата подходящо тироленово хранене започва с малко петна, кисели краставички, както и кръгли парчета хляб, за да се направят най -добрите плъзгачи …

И тогава Фондю! Знам, че изглежда лудо, че през лятото има фондю (и аз бях критикуван за това, че съм правил точно това в Швейцария, да ви кажа), колкото и да е в голямата винарска изба, беше перфектно.

Имахме купички от абсолютното най -прясно пиле, говеждо месо, както и телешко месо да готвим внимателно в къпащия бульон, както и пристъпките, включително полента, лук, както и картофи, за да се потопим в сиренето.

Разбирате ли кое е най -доброто нещо? Потапяне нарязана панчета в сиренето. Изглежда, че не се е разпаднал (и беше), но беше изключителен. Определено се уверете, че правите някакъв туризъм или ски, за да го направите!

И накрая, след като завършихме хранене, ни беше дадена шоколадовата стая. Подплатени на стената бяха всички тип шоколад. Клеменс попита всеки от нас какво ни харесва в шоколада, след което ни курираше перфектни чинии, обвързани с нашите вкусове. Кайлин, както и аз бях на небето.

Това дори не е всички. Ciasa Salares има още една изненада след шоколадовата стая. Вярвам, че съм най -добър, не го обсъждам тук. Въпреки това е добре.

Ладин култура

Стефан Уизер ме изведе в един ден, за да проверя малко култура на Ладин. Съвсем първо се спряхме в дома на дърво на дърво. Каравърът, октогенариански, е покрил къщата си, както и работилница с всякакъв тип луди дърворезби. Днес той прекарва цялото си време в колибата си, като работи върху дърворезбата си, наслаждавайки се на живота отгоре (и яде хранителни стоки, донесени от семейството му).

Резбата беше изключителна. Имаше сови, имаше рога, както и имаше редица ръчно изработени мебели – включително пейка, оформена като самите доломити, направени с изпъстрена дървесина, за да предизвикат структурата на планината. Абсолютно невероятна работа.

Карвърът ми предостави малка дърворезба, за да взема къща със себе си – брадва в пън с малко сърце, издълбано в нея.

“Как заявявате, че ви благодаря в Ладин?” Прошепнах на Стефан.

– Джулан – отговори той.

– Джулан – казах, най -вероятно зле, на дърворезба.

След това посетихме музея на Ладин, който ви запознава с уникалната култура в този регион. Гледките също не са наполовина лоши! Можете да откриете всичко за това как точно хората са оцелели в суровата атмосфера на доломитите от векове, както и в прекрасното изкуство, което са установили по пътя.

Това е първият музей, който някога съм виждал, който е имал надписи, както и водачи на италиански, немски, както и в Ладин – обаче не на английски. Не се страхувайте, на английски има аудиогейди, които ще ви помогнат да се ориентирате в музея.

Но една от радостите на долините просто се движеше наоколо, както и да пое красотата на обстановката. Във всяка посока имаше великолепни гледки.

Понякога обаче щяхме да преминем големи кръгове, където изглеждаше, че цели хълмове са изтръгнали дърветата им, не за разлика от една от онези ивици на порите, покрити с черни точки.

“Какво се случи там?” – попитах Стефан.

Бури, той ми каза, в края на октомври 2018 г. Силните ветрове бяха толкова сериозни, че някои региони загубиха до 20% от горите си.

Модификацията на климата се проявява в повече методи, отколкото просто повишаващи се температури. Необичайната бурна активност – която определено сте забелязали през целия свят през последните няколко години – е един симптом. както и не се среща само в тропиците. Алпийските региони също са податливи.

Релаксиране в доломитите

Дойдох в доломитите, за да детоксикирам от лудостта на семинара – както и аз направих точно това. Най-добрите от всички бяха следобедите, които Кайлин, както и аз прекарах смразяването във външната гореща вана с изгаряне на дърва (и, хм, правейки видеоклипове за пародия на Hot Time Time в Instagram Stories).

Понякога всичко, което изисквате, е да влезете в планината – както и три дни в доломитите определено ме направиха добре.

Прочетете следващото:

Соло женско пътуване в Италия – безопасно ли е?

17 задължителни съвети за шофиране в Италия

Основна информация: Бъдете внимателни, когато планирате пътуването си до Доломитите – сезонът на лятото не започва до юни, както и често, като в

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous post Технологични концепции за пътни пътувания
Next post Бразилия E-Visa Процес за граждани на САЩ: Онлайн процесът на получаване на 2-годишна виза за многократно влизане в Бразилия